Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایران اکونومیست»
2024-05-05@14:22:05 GMT

آفت کاهش سن بازنشستگی در ایران

تاریخ انتشار: ۲۶ آذر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۳۰۳۴۷۵۹۷

آفت کاهش سن بازنشستگی در ایران

ایران اکونومیست-میرزایی درباره کاهش سن بازنشستگی در ایران و مشکلات بیمه‌ای در این باره توضیحاتی داد.

حجت الله میرزایی معاون امور اقتصادی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، اظهار کرد: تمرکز چند اصل قانون اساسی از جمله قوانین ۲۱، ۲۹، ۳۰ و ۳۱ بر تأمین نیاز‌های اساسی و بیمه‌های اجتماعی و رفاه اجتماعی است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در سال ۸۳ قانونی تحت عنوان "نظام جامع رفاه تأمین اجتماعی" ابلاغ شد. تصویب این قانون بنیانگذاری جدید در نظام رفاهی کشور بود و براساس تجربه طولانی که پیش از آن داشتیم، برای ایجاد تمرکز، زیرساخت‌ها و ظرفیت‌های قانونی به تصویب رسید. لیکن قوانین تا در مسیر اجرا قرار نگیرند، متوجه مشکلات آن‌ها نخواهیم شد. از سال ۸۳ اجرای این قانون، آغاز شده، اما بخش‌هایی از آن انجام نشده است.

وی افزود: در آن قانون پیش بینی شده است که تمام صندوق‌های بازنشستگی، زیر نظر هیأت امنای صندوق‌های بازنشستگی متمرکز شوند و منابع مالی که به حوزه رفاه اختصاص پیدا می‌کند، متمرکز باشد و سیاست گذاری‌های رفاهی با سازمان دهی متمرکزی انجام شود، اما واقعیت این است که بخش زیادی از آن به دلیل برخی مسائل از جمله رقابت‌های درون سازمانی و اقتضائات خاص زمان انجام نشده است.

میرزایی عنوان کرد: در نظام جامع تأمین رفاه اجتماعی، سیاست‌های رفاهی به سه بخش تقسیم بندی شده است که بخشی از آن سیاست گذاری‌های بیمه‌ای است و در آن عنوان شده که سازمان‌ها و پوشش‌های بیمه‌ای برای همه می‌بایست ایجاد شود. در حالی که این امر به تأخیر افتاده و امروز حدود ۲۵ درصد کشور فاقد پوشش بیمه‌ای هستند. بخش دیگر از قانون رفاه، بر سیاست‌های حمایتی است؛ که بخش عمده آن توسط سازمان بهزیستی و کمیته امداد امام خمینی (ره) اجرا می‌شود. در واقع دو کار تقریبا موازی که در بخش بسیاری از این فعالیت‌ها امکان تلفیق و هماهنگی بیشتر وجود دارد. عموما به دلیل ناتوانی دولت در پرداخت منابع مالی این فعالیت‌ها به تعویق افتاده و نتیجه آن بدهی انباشت شده دولت به سازمان تأمین اجتماعی است؛ که تاکنون ۱۲۰ هزار میلیارد تومان آن از سوی دولت پذیرفته شده و نزدیک به ۸۰ هزار میلیارد تومان ادعای تأمین اجتماعی است که هنوز حسابرسی نشده است.

وی به آسیبی که صندوق‌های بیمه‌ای به خصوص در سه دهه اخیر از قوانینی که به شدت توان مالی آن‌ها را با اشکال مواجه کرده است، اشاره کرد و گفت: یکی از آن‌ها قوانین بازنشستگی‌های پیش از موعد است، روند دوره بیمه پردازی دائم کوتاه شده و دوره مصارف و مستمری بگیری بلندتر شده است و نتیجه این بوده که سن بازنشستگی که در سایر کشور‌ها بالای ۶۰ سال است، در ایران به ۵۱ سال برسد و این آفتی است که به طور دائم تکرار شده است.

میرزایی عنوان کرد: تلقی از سیاست‌های رفاهی اشتباه است و شکل درست این است که اساسا از ایجاد فقر جلوگیری شود. قطعا بخشی از فقر که در جامعه وجود دارد و نگران کننده است فقر ناشی از نداشتن زیرساخت‌ها در بسیاری از مناطق روستایی یا مناطق مرزی یا در جنوب شرق کشور است. بخشی از آن ناشی از عدم توازن در سرمایه گذاری برای اشتغال است. واقعیت این است که مجرا و مسیر اصلی پایش فقر ایجاد فرصت‌های شغلی است که مردم بتوانند شرافتمندانه کسب درآمد کنند و گروهی که امکان کار کردن ندارند، مانند سالمندان و معلولین باید تحت حمایت سیاست‌های رفاهی قرار بگیرند.

وی با بیان اینکه نظام بانکی باید پوشش فراگیر داشته باشد، افزود: حدود نیمی از کشور هیچ گاه وامی دریافت نکرده اند، این بدین معنی است که این شبکه بانکی، سیاست‌های تأمین مالی خرد را پوشش نداده اند.

میرزایی به زیرساخت‌های اطلاعاتی تحت عنوان پایگاه اطلاعات رفاهی ایرانیان اشاره کرد و گفت: با استفاده از نزدیک به ۶۰ پایگاه اطلاعاتی از قوه قضائیه، نیروی انتظامی، شبکه بانکی، اطلاعات مربوط به مزد و حقوق بگیران و شبکه بیمه‌ای این نظام رفاهی ایجاد شده است و امروز با استفاده از کد ملی سرپرست خانوار سطح درآمد و دارایی و تراکنش‌های مالی آن‌ها در دسترس است. این مبنای بسیار خوبی است و‌ای کاش قبل از آنکه هدفمندسازی یارانه‌ها در سال ۸۹، صورت می‌گرفت این بانک اطلاعات را در اختیار داشتیم و از این طریق یارانه‌ها را هدفمند می‌کردیم و پایه کجی را بنا نمی‌کردیم.

وی اضافه کرد: در سه سال گذشته بعد از تشدید تحریم ها، تا به امروز نزدیک به ۱۳ درصد رشد اقتصادی کشور کاهش یافته و همزمان چهار و نیم درصد رشد جمعیت داشتیم و این بدان معناست که سهم هر ایرانی از سفره تولید حدود ۱۸ تا ۲۰ درصد کاهش یافته است؛ و این واقعیتی تلخ است و باید گفت که بعد از تحریم‌ها ۲۰ درصد فقیرتر شده ایم.

میرزایی در ادامه گفت: در حال حاضر بیشترین منابع دولت به صورت آشکار و پنهان به صورت یارانه پرداخت می‌شود. لیکن به دلیل اینکه غیرمتمرکز است و از مجاری مختلف انجام می‌شود، کسی متوجه آن نیست و ممکن است در موارد بسیاری ناعادلانه باشد.

وی اذعان داشت: ماشین تولید فقر با شتاب فراوان در حال تولید فقیر است. باید این ماشین تولید فقر متوقف شود و به راه اندازی ماشین سرمایه گذاری و تولید بپردازیم؛ که البته توقف تحریم‌ها مهمترین گامی است که باید در این مسیر برداشته شود.

میرزایی همچنین به تفاهم ملی اشاره کرد و گفت: فقر و رفاه و دستگیری از مردم جایی نیست که گروه‌های مختلف بخواهند بر سر آن دعوا کنند، و باید به آن به مثابه فرصتی برای فروش نگاه شود. جایی است که برای آن ائتلاف صورت بگیرد، ائتلاف در مقابله با فساد و سیاست‌های همگرایی که می‌تواند از این وضعیت نگران کننده جلوگیری کند.

باشگاه خبرنگاران جوان

منبع: ایران اکونومیست

کلیدواژه: بیمه ای

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iraneconomist.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران اکونومیست» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۰۳۴۷۵۹۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آیا قلیان در کاهش استرس تأثیر دارد؟

یک رواشناس اجتماعی گفت: قلیان به صورت ذاتی و مستقیم هیچ تأثیری بر آرامش و کاهش اضطراب ندارد و جنبه تلقینی دارد. 

به گزارش ایسنا، علیرضا شریفی یزدی جامعه شناس و روانشناس اجتماعی  در گفت و گو با خبرنگار برنا درباره تأثیر استعمال قلیان بر کاهش استرس اظهار داشت: قلیان به عنوان یکی از مواد دخانی از نظر علمی ثابت شده که به صورت ذاتی و مستقیم هیچ تأثیری بر آرامش و کاهش اضطراب ندارد و جنبه تلقینی دارد. 

وی ادامه داد: تماس سنسورهای لب با دهانی قلیان باعث تحریک سیناپس های مغزی می شود که به صورت موقت و غیر مستقیم بر کاهش اضطراب تاثیر می گذارد، بنابراین اثر مستقیم، مستقل و شناخته شده بین مصرف قلیان و کاهش اضطراب وجود ندارد مگر اینکه به صورت عادت و اعتیاد برای کوتاه مدت مغز را از هجمه های ذهنی دور می کند و پس از مدتی بازمی گردد.

این روانشناس اجتماعی درباره دلیل رواج قلیان در ایران گفت: به نظر من به دلیل صنعت و کسب درآمد، قلیان در ایران رواج پیدا کرده است. قلیان حدود ۲۵ سال پیش در ایران به معنای مدرن کنونی وجود نداشته و نوعی ساز و کار بوده که بیشتر توسط افراد مسن مورد استفاده بوده است. 
 
شریفی یزدی بیان کرد: متأسفانه کم کاری وزارت بهداشت در جلوگیری از رواج قلیان و تبلیغات غلطی که در بحث قلیان مطرح است، مثل اینکه دود قلیان از آب است و ضرری ندارد، صورت گرفته، منجر به ورود قلیان در رستوران ها، کافی شاپ ها، قهوه خانه ها و راه افتادن پیک موتوری قلیان شد و دلیل اصلی آن درآمدی است که اشخاصی که در این حوزه فعالیت می کنند.
 
این روانشناس اجتماعی اظهار کرد: هر قلیان به اندازه ۸۰ تا ۱۱۰ نخ سیگاربرای فرد ضرر دارد، هر نخ سیگار بین ۷ تا ۹ دقیقه عمر انسان را کم می کند، اگر یک فرد یک قلیان بکشد انگار ۵ پاکت سیگار کشیده و حدود ۷۰۰ دقیقه از عمرش کاهش پیدا کرده است. 

وی افزود: یکی از سونامی ها در این حوزه سرطان های ریه، حنجره و دهان است که بخش عمده دلیل ابتلا به این بیماری ها قلیان است. امروز  قلیان در بین جوانان به عنوان یک تفریح یاد می شود. 

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • حق بیمه بیش از ۴ هزار مددجوی کمیته امداد ماهانه پرداخت می‌شود
  • کاهش نرخ باروری در ایران از چه وقت شروع شد؟
  • شروع کاهش نرخ باروری به حدود دهه چهل برمی‌گردد
  • آیا قلیان در کاهش استرس تأثیر دارد؟
  • جدیدترین خبر افزایش حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی بانک رفاه امروز ۱۵ اردیبهشت
  • ثبت دستمزد واقعی در لیست‌های بیمه‌ای حق کارگران است
  • جاماندگان سهام عدالت بخوانند
  • وابستگی صندوق‌های بازنشستگی به بودجه دولت ناشی از چیست؟
  • امکان اعتراض برای دریافت سهام عدالت جاماندگان به وزارت رفاه
  • امکان اعتراض برای دریافت سهام عدالت جاماندگان